Pirastro

Om Pirastro

Högklassiga strängar för violin, viola, cello och bas

Den fantastiska kvaliteten på strängar och harts har gjort Pirastro liktydigt med en klang som både är vacker och tillförlitlig. Därför används och rekommenderas strängar från Pirastro av stråkmusiker världen över. Med stor tonal flexibilitet och uttryckskraft inspirerar Pirastro till alldeles egna unika uttryck genom att kunna locka ut varje instrumentets bästa egenskaper. Varenda enskild sträng i Pirastros produktutbud har omsorgsfullt utformats för att ge utövaren en oöverträffad palett av tonala färger.
Utbudet är komplett; sensträngar (t.ex. Passione och Oliv), syntetsträngar (t.ex. Evah Pirazzi och Tonica) och stålsträngar (t.ex. Flexocor och Chromcor).

Från Italien till Tyskland

Dagens Pirastro GmbH grundades 1798 under namnet “Giorgio Pirazzi och Sons” av en italiensk strängmakare vid namn Giorgio Pirazzi. Man hade representanter i Rom, Neapel och Padua. Pirazzi var son till en mjölnare och född 1766 i Domodossola i Italien. 14-år gammal skickades han, för att lära sig hantverket med strängtillverkning, till både Neapel och Rom. Efter genomgången lärlingstid återvände han till sin hemort vid stranden av Lago Maggiore. Där inspirerades han av semestrande italienska familjer som hade haft god lycka i Frankfurt, och inbjöds att besöka dem där. Pirazzi accepterade deras inbjudan, och bosatte sig senare i staden.
Livet var inte lätt för nyanlända i staden. Skrået vägrade att ta emot nya hantverkare av rädsla för att de egna jobben skulle konkurreras ut.

En av regionens furstar – greven av Isenberg – uppmuntrade istället de avvisade italienarna att bosätta sig i sitt eget rika län Offenbach, strax söder om Frankfurt. Giorgio Pirazzi tog tillfället i akt, och fick där hjälp av en markägare att på hans mark grunda fabriken och därmed utöva sitt hantverk.

Pirazzi blir Pirastro

Verksamheten växte långsamt och stadigt. På 1890-talet inbjöd Gustav Pirazzi, barnbarn till grundaren, sin vän Theodor Strobel att bli hans affärspartner. Man kombinerade de fyra första bokstäverna i respektive namn för att skapa det idag världsberömda varumärket PIRA-STRO.
Strobel dog 1922, och Gustavs son Hermann tog över företaget och ledde det fram till sin död 1976.

1970 fram till idag

En andra produktionsanläggning blev nödvändig efter ökad efterfrågan, och uppfördes i Tyskland i början av sjuttiotalet.
1992 tog Eva Pirazzi, dotter till Hermann, och hennes make Volker Müller-Zierach över ledningen av företaget. De arbetar än idag på företaget tillsammans med sina vuxna barn Annette och Henning, som båda tillträdde efter avslutade studier. Anette och Henning är mycket erfarna företagsledare efter olika uppdrag för andra företag i Europa, och den sjätte generationen av familjen som leder Pirastro.

Violinsträngar
Violasträngar
Cellosträngar
Länk till Pirastros hemsida